2021-12-08 08:16:06• hírek • Szatmár.ro

Szeresd! Ismerd! Védd! – eredményesen zajlik az óvodai projekt

A Református Gimnázium óvodájában tovább zajlik a „Szeresd! Ismerd! Védd!”, azaz a SZIV nevet viselő Erasmus+ projekt, hisz noha az eredeti tervek szerint csak egy éves futamidejű lett volna a program, az idei évben újabb tevékenységeket sikerült megvalósítani.

Szilágyi Noémi, a Kinizsi óvoda vezetője a projekt kapcsán elmondta, mindenki nagyon örült annak, hogy október 14. és 17. között sikerült a mobilitási programot is megoldani. E mobilitás a „Debrecenbe kéne menni…” címet viselte, s helyszíne természetesen az alföldi nagyváros volt, hiszen itt működik a Mesekert óvoda, mely szintén aktív résztvevője e projektnek. „Nagyon jól éreztük itt magunkat és nagyon sok mindent tanultunk a Debrecenben töltött pár nap alatt. E mobilitás nagyon pozitív hozadéka volt az, hogy részt vehettünk a „Korszerű szemlélet az óvodai környezeti nevelésben, fenntartható fejlődés” című továbbképzésen. Az oktató igyekezett a gyakorlati részre fektetni a hangsúlyt, és azokat a jó gyakorlatokat, bevált módszereket, melyeket a négy partnerintézmény használ, megosztottuk egymással” – tájékoztatta a Szatmár.ro-t az óvoda vezetője.

A mobilitási programon kívül a Református Gimnázium óvodájának három másik tevékenysége is volt az elmúlt hónapokban. Az első a szeptemberi „Szemétszüret” volt, mely során az óvoda újrahasznosítható hulladékokat gyűjtött, majd ezeket a megfelelő átvevőpontokon le is adták. A szelektíven gyűjtött hulladékért cserébe kapott pénzből a gyerekek számára ökoszatyrokat vásároltak, ezzel is arra buzdítva őket, hogy ne használjanak műanyagból készült, egyszeri használatos zacskókat.

A második tevékenység, ami az lemúlt időszakban valósult meg, az állatok világnapjához kapcsolódik. A „Nálatok laknak-e állatok?” nevet viselő foglalkozás során mindenki bemutathatta, milyen háziállatai vannak otthon, és hogyan viszonyulnak azokhoz. A harmadik tevékenységet pedig a szeptember végi népmese napja köré építették fel. A Mese, mese, mátka című tevékenység során a központi óvoda megadott különböző népmeséket, melyeket aztán mindenki a saját módján feldolgozhatott, majd a kapott eredményt egy közös internetes felületre kellett feltölteni, így mindenki megismerhette a többiek munkáját is.

A karácsony közeledtével sem állnak le azonban a projekt keretében megvalósuló tevékenységek. Mint azt Szilágyi Noémi óvodavezető elmondta, hamarosan a programban résztvevő óvodákba járó gyerekek videóüzeneteket fognak küldeni egymásnak, ugyanakkor „a következő évben is folytatódnak a tevékenységek, márciusban például Szatmárnémeti lesz a mobilitás helyszíne, ahova nagyon nagy szeretettel várjuk a debrecenieket, a gyomaendrődieket, illetve a nagyenyedieket is, mert mi is nagyon jól érezzük magunkat Debrecenben, és reméljük, hogy viszonozni tudjuk ezt a szeretetteljes fogadtatást, és itt is tudunk olyan dolgokat mutatni, amit majd ők is hazamenve tudnak majd hasznosítani” – zárta az óvoda vezetője.

A pályázat lebonyolítása Európai Uniós pénzügyi támogatásból Erasmus+ stratégiai partnerségek keretében valósult meg. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: